Extra Spieghelavond

In samenwerking met Boekhandel Los organiseert de Stichting Vrienden van de Spieghelkerk op dinsdag 3 juni (DINSDAG!) a.s. een bijzondere toegift, een prachtig dessert na een geweldig seizoen 2013-2014. Speciale gast zal dan zijn: Redmond O’Hanlon! Hij komt niet alleen: Garrelt Verhoeven, hoofdconservator Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam zal hem interviewen; verder zullen wij deze avond verwelkomen: Eva Rovers en Alexander Reeuwijk.

REDMOND O’HANLON (1947) is wereldberoemd om zijn reisverhalen en zijn zoektocht naar dieren en gewoonten die uitgestorven leken. In Nederland verwierf hij vooral bekendheid door mee te gaan op de Reis van de Beagle (VPRO) waarin de reis van Darwin’s Beagle opnieuw werd gemaakt. Tijdens deze reis viel hij op door zijn kennis over o.a. Darwin, zijn rustige manier van praten, humor en zijn witte bakkebaarden. In 2011 was O’Hanlon te zien in O’Hanlons Helden (VPRO), een serie over ontdekkingsreizigers. Met deze serie won hij de Zilveren Nipkowschijf voor het beste reisprogramma van het jaar.

O’Hanlon studeerde aan het Merton College in Oxford af in negentiende-eeuwse Engelse stu- dies. Zijn proefschrift had de titel Changing Scientific Concepts of Nature in the English Novel, 1850-1920. Hij was onder andere redacteur van The Times Literary Supplement, lid van de lite- ratuurcommissie van de Art Council of Great Britain en lid van de Royal Society of Literature.

EVA ROVERS is auteur van de veelgeprezen biografie De eeuwigheid verzameld. Helene Kroller-Muller (1869-1939). Haar boek werd bekroond met de prestigieuze Erik Hazelhoff- Roelfzema Biografieprijs (beste biografie binnen het Nederlands taalgebied) en met de Jan van Gelderprijs (uitgereikt door de Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici). Momenteel werkt Eva aan de biografie van schrijver en televisiemaker Boudewijn Buch. Het boek zal in 2016 ver- schijnen. Aangezien Buch bekend staat als een notoire fabulator wacht haar de taak alle mo- gelijke verzinsels op echtheid te beproeven. In 2008 initieerde Eva vanuit het Biografie Instituut en in samenwerking met het Groninger Museum het internationale congres “The Art Collector: Between Philanthropy and Self-Glorification”. Voor haar aanstelling in Groningen studeerde Eva Taal- en Cultuurstudies aan de Universiteit van Utrecht, waar zij zich specialiseerde in de cul- tuurgeschiedenis van de twintigste eeuw en kunstbeleid & -management.

De bijdrage voor de avond bedraagt €10 (inclusief drankje en hapje). Kaarten zijn verkrijgbaar al vanaf vrijdag 16 mei bij Boekhandel Los en de Bibliotheek. En natuurlijk op de avond zelf in de Spieghelkerk.