32ste Spieghelavond

(Renate Dorrestein die eerder gepland stond mag om gezondheidsredenen tot aan de zomer helaas geen optreden meer verzorgen.)

Kader Abdolah groeide op in een religieuze familie, in een streek waar de islam streng werd nagevolgd. Zijn vader was een doofstomme tapijtrestaurateur met een verstandelijke beperking. De beperking van zijn vader zorgde ervoor dat Abdolah geen gemakkelijke jeugd had, omdat hij de vaderrol op zich moest nemen. Omdat hij hoopte ooit zijn betovergrootvader Qhaem Megham Ferahni na te volgen en schrijver te worden, verdiepte hij zich vanaf zijn twaalfde jaar in de Westerse literatuur. Hierdoor raakte hij ook geïnteresseerd in de Westerse samenleving. Die interesse werd nog verder gevoed tijdens het heimelijk luisteren naar Westerse radiostations en naar verzetszenders. Abdolah studeerde natuurkunde. Vanwege zijn politieke activiteiten vluchtte hij uit Iran en belandde in 1988 in Nederland. In Nederland was hij columnist en publiceerde hij vele boeken. Zijn laatste boek is Salam Europa (2016).

Het Kobra Ensemble bestaat uit 6 jonge dames, die vanaf hun jeugd hun passie voor zingen met elkaar delen, en het prachtige resultaat ten gehore brengen. Ze musiceren samen op internationaal hoog niveau. Hun stemmen combineren perfect met elkaar tot een expressief organische klank. De zuiverheid en de expressiviteit zijn kenmerkend voor het Kobra Ensemble, even als hun virtuositeit, als direct resultaat van hun harde werk met elkaar, met veel plezier en met zeer bijzondere chemie. Het Kobra Ensemble bestaat uit Ingrid Doude van Troostwijk, Sterre Konijn, Lea Klarenbeek, Lonneke Kegels, Saskia Voorbach en Pitou Nicolaes. Sinds het ontstaan in 2010 hebben zij een geheel eigen stijl ontwikkeld, die zich kenmerkt door een veelzijdige muzikaliteit en een levendige podiumpresentatie. Met een mix van vroege en hedendaagse klassieke werken, volksmelodieën en close harmony, maar ook van humor en bloedserieuze schoonheid, blaast Kobra het stof van de kamermuziek.