Blog

35ste Spieghelavond

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum.

Kerstspieghelavond 2018

Ruben van Zwieten (1983) is initiatiefnemer van De Nieuwe Poort, huis voor ontmoeting en inspiratie, gevestigd in Amsterdam op de Zuidas en in Rotterdam op het Weena. Als ondernemer en predikant tegelijk, verenigt Ruben in zich twee beroepen die Nederland groot hebben gemaakt: de dominee en de koopman. Die veelzijdigheid wordt gereflecteerd in De Nieuwe Poort met een uitgebreid ‘zingevend’ kunst- en cultuurprogramma, uitstekende horeca en unieke werkplekken. Rubens initiatief biedt onderdak aan andere social enterprises, stelt young professionals in de gelegenheid vrijwilligerswerk te doen, biedt bedrijven ‘fitness voor de geest’-abonnementen en verliest het vieren van het leven niet uit het oog met clubavonden en concerten.

Na het gymnasium studeerde Ruben Theologie en Rechten in Leiden. Halverwege zijn studententijd was hij een jaar president van studentenvereniging Minerva. In dat jaar ontdekte hij zijn ondernemerschap en begon hij daarna parttime bij de Rabobank om vervolgens zijn eerste eigen bedrijf op te richten. Van 2007 tot 2010 volgde Ruben de predikantenopleiding aan de Protestantste Theologische Universiteit. Ondertussen richtte hij in 2008 Stichting Zingeving Zuidas op vanuit de Thomaskerk in Amsterdam. In 2012 verscheen bij uitgeverij Prometheus / Bert Bakker zijn eerste boek dat hij schreef met zijn collega Ad van Nieuwpoort: “De Bijbel op de Zuidas”. In 2013 werd hij uitgeroepen tot theoloog van het jaar.

Ruben is adviseur van De Goldschmeding Foundation. Lid van Stichting VUmc Fonds en de Monitoring Commissie Code Banken. Door NRC en de Volkskrant is hij uitgeroepen tot een van de meest invloedrijke mensen voor de toekomst. Hij is een veelgevraagd spreker op congressen en symposia binnen het bedrijfsleven, de overheid en de culturele wereld.

34ste Spieghelavond

Jaap Robben (1984) won met zijn romandebuut Birk de Nederlandse Boekhandelsprijs 2015. Hij was al bekend als dichter en maakte samen met illustrator Benjamin Leroy de jeugdboeken De Zuurtjes, Zullen we een bos beginnen? (shortlist Gouden Uil) en Als iemand ooit mijn botjes vindt. In 2016 begon hij aan een nieuwe reeks kinderboeken over Suzie Ruzie.

Hij was stadsdichter van Nijmegen. Robbens gedichten zijn terug te vinden op posters, in tal van bloemlezingen, op muren, fietspaden en zelfs op een parkeergarage. Zijn werk is vertaald in het Duits, Zuid-Afrikaans, Chinees en Koreaans. Birk wordt vertaald in het Duits, Turks en het Engels. Marinus Groothof werkt met CTM Producties aan de verfilming van Birk.

Dorine Schoon studeerde hobo aan de Conservatoria van Den Haag en Amsterdam. In 2008 sloot ze haar masterstudie af bij Bart Schneemann. Zij werkt als free-lancer en remplaceert bij diverse orkesten zoals het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Metropole Orkest en diverse ensembles in binnen- en buitenland en ze bedenkt, regisseert en speelt verschillende muziektheaterproducties en theatrale concerten.

Cecile Rongen studeerde klarinet en sloot in november 2005 haar masteropleiding af aan het Conservatorium van Amsterdam bij George Pieterson. Ze speelde in het Nationaal Jeugd Orkest en het European Union Youth Orchestra. Van 2006 t/m 2008 maakte zij deel uit van het Radio Filharmonisch Orkest. Sinds 2009 is Cecile parttime werkzaam op de afdeling educatie van het Muziek Centrum van de Omroep en geeft ze les aan het Conservatorium in Utrecht.

Thomas Dulfer begon in 2013 met zijn fagotopleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Bram van Sambeek met wie hij onlangs overstapte naar het Conservatoirum van Den Haag. Naast de studie fagot behaalde hij een bachelor aan het Amsterdam University College waar hij Biomedical Sciences heeft gestudeerd. Op dit moment maakt hij deel uit van het Jong Nederlands Blazers Ensemble en is hij regelmatig betrokken als remplacant bij het Nederlands Blazers Ensemble.

33ste Spieghelavond

Ronald Giphart (1965) studeerde Nederlands en was jarenlang nachtportier in een Utrechts ziekenhuis. Tijdens dit werk schreef hij zijn debuutroman Ik ook van jou, die werd bekroond met het Gouden Ezelsoor. Daarna volgden de romans Giph, Phileine zegt sorry, Ik omhels je met duizend armen en Troost (genomineerd voor de NS Publieksprijs 2005). In het najaar van 2010 verscheen IJsland. Ook publiceerde hij het literaire fotoboek Heldinnen in samenwerking met fotograaf Eric van den Elsen en schreef hij de culinair-literaire werken Keukenprins en, in samenwerking met Jonnie Boer, Eten, drinken en slapen. Zijn novelle Gala, het Boekenweekgeschenk van 2003, verscheen in een oplage van 780.000 exemplaren. Een nieuwe roman van Giphart, ´Lieve´, verscheen in september 2016.

Het Carezza strijkkwartet bestaat uit vier leden van het Radio Filharmonisch Orkest. Naast hun werkzaamheden als orkestmusicus wijden zij zich met liefde aan het kwartetspel. Hun repertoire bestrijkt een wijd tijdsbestek van klassiek, romantisch tot en met latin-jazz. De laatstgenoemde muziekstijl heeft geleid tot samenwerking met de vier musici van jazz-latin groep Tocar. Samen met hen brachten ze hun CD ‘Birds of Paradise’

32ste Spieghelavond

(Renate Dorrestein die eerder gepland stond mag om gezondheidsredenen tot aan de zomer helaas geen optreden meer verzorgen.)

Kader Abdolah groeide op in een religieuze familie, in een streek waar de islam streng werd nagevolgd. Zijn vader was een doofstomme tapijtrestaurateur met een verstandelijke beperking. De beperking van zijn vader zorgde ervoor dat Abdolah geen gemakkelijke jeugd had, omdat hij de vaderrol op zich moest nemen. Omdat hij hoopte ooit zijn betovergrootvader Qhaem Megham Ferahni na te volgen en schrijver te worden, verdiepte hij zich vanaf zijn twaalfde jaar in de Westerse literatuur. Hierdoor raakte hij ook geïnteresseerd in de Westerse samenleving. Die interesse werd nog verder gevoed tijdens het heimelijk luisteren naar Westerse radiostations en naar verzetszenders. Abdolah studeerde natuurkunde. Vanwege zijn politieke activiteiten vluchtte hij uit Iran en belandde in 1988 in Nederland. In Nederland was hij columnist en publiceerde hij vele boeken. Zijn laatste boek is Salam Europa (2016).

Het Kobra Ensemble bestaat uit 6 jonge dames, die vanaf hun jeugd hun passie voor zingen met elkaar delen, en het prachtige resultaat ten gehore brengen. Ze musiceren samen op internationaal hoog niveau. Hun stemmen combineren perfect met elkaar tot een expressief organische klank. De zuiverheid en de expressiviteit zijn kenmerkend voor het Kobra Ensemble, even als hun virtuositeit, als direct resultaat van hun harde werk met elkaar, met veel plezier en met zeer bijzondere chemie. Het Kobra Ensemble bestaat uit Ingrid Doude van Troostwijk, Sterre Konijn, Lea Klarenbeek, Lonneke Kegels, Saskia Voorbach en Pitou Nicolaes. Sinds het ontstaan in 2010 hebben zij een geheel eigen stijl ontwikkeld, die zich kenmerkt door een veelzijdige muzikaliteit en een levendige podiumpresentatie. Met een mix van vroege en hedendaagse klassieke werken, volksmelodieën en close harmony, maar ook van humor en bloedserieuze schoonheid, blaast Kobra het stof van de kamermuziek.

31ste Spieghelavond (theaterzaal WdZ College)

Deze Spieghelavond vindt plaats in de theaterzaal van het Willem de Zwijger College, naast de Spieghelkerk, vanwege de verbouw van de kerk.

Conny Braam werd in 1948 geboren in Arnhem. Eind jaren zestig vertrok ze naar Amsterdam. In die roerige periode raakte ze meer en meer betrokken bij politieke bewegingen die solidair waren met de vrijheidsstrijd in de zgn. derde wereld. Haar ontmoeting met een aantal Zuidafrikaanse ballingen zou haar leven grondig veranderen. In 1970 richtte ze samen met anderen de Anti-Apartheidsbeweging Nederland op, waarvan ze tot 1994 voorzitster was. Na de vrijlating van Nelson Mandela in Zuid-Afrika schreef ze Operatie Vula over haar betrokkenheid bij het Zuidafrikaanse verzet.

Tevens publiceerde ze in het weekblad Vrij Nederland over o.a. de verkiezingen in Zuid-Afrika, moordcommando’s in Namibië, de nieuwe chef van de Zuidafrikaanse geheime dienst, de vrouwelijke ambassadeurs van Mandela, de spion Dieter Gerhardt, de Cubaanse hulp aan Afrika, het afscheid van Mandela als voorzitter van het ANC en de dood van haar vader (De ondergang van een korporaal). Haar nieuwste boek is Het Beest van Kruger. Wat gebeurde er in december 1990 in het Krugerpark? Nelson Mandela was al uit de gevangenis, maar Zuid-Afrika zat nog gevangen in de beklemmende greep van inlichtingendiensten, gewetenloze generaals en corrupte politici. Wie namen er deel aan de geheime bijeenkomsten in het park? En waarom verdwenen er zoveel neushoorns?

Sinds december 2012 vormen Hannah de Witte, Arthur Klaassens en Jasper Grijpink Trio Cortado. De drie blazers kennen elkaar van hun gezamelijke studietijd aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Het trio, met de ongebruikelijke samenstelling van fluit, althobo en basklarinet, viel al snel bij het publiek in de smaak.

De unieke bezetting heeft wel als gevolg dat er geen enkel stuk voor deze combinatie van instrumenten was geschreven. Eén oplossing hiervoor is het zelf bewerken van bestaande muziek. Dit geeft het trio de mogelijkheid veel verschillende muziek te spelen. Meesterwerken uit de klassieke tijd (Bach, Beethoven, Mozart) worden afgewisseld met recenter repertoire (Ravel, Debussy, Honneger en Schumann) en met ‘moderne muziek’ van onder andere Elliot Carter. De arrangementen die Trio Cortado speelt zijn allemaal door de spelers zelf gearrangeerd.

Inmiddels heeft Trio Cortado flink aan de weg getimmerd. Trio Cortado speelde onder meer in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Een aantal stukken van een concert in de zomer van 2013 is uitgezonden op Radio 4, waar het trio in september 2014 ook live te gast was (bij Opium op 4). In 2013 werd de halve finale bereikt van het Internationale Kamermuziekconcours Almere.