Blog

Loading Events

« All Events

Joris Luyendijk

26 februari 20:00 UTC+0

Euro12.50

Joris Luyendijk (1971) is een bekend journalist, schrijver en antropoloog en is gespecialiseerd in de Arabische en Islamitische wereld.

Na het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum studeerde Luyendijk politicologie, geschiedenis en antropologie. Zijn studie bracht hem onder andere naar Caïro, Egypte, en resulteerde in 1995 in zijn eerste boek “Een goede man slaat soms zijn vrouw”. In dit boek doet Luyendijk verslag van zijn poging te integreren in dit Islamitische land. Het boek leverde hem een correspondentschap op in de Arabische wereld. In de jaren tussen 1998 en 2003 was hij verslaggever in Cairo, Beiroet en Oost-Jeruzalem voor o.a. de Volkskrant, Radio 1, NRC Handelsblad en de NOS. In 2001 kwam zijn tweede boek “Een tipje van de sluier” uit waarin Luyendijk in kort bestek vertelt over de geschiedenis van de Islam. Mede door de aanslagen in New York op 11 september 2001 werd het boek een bestseller. Overigens ontving Luyendijk Het Gouden Pennetje voor zijn berichtgeving vanuit het Midden-Oosten na de aanslagen van 11 september.

Vervolgens schreef Luyendijk over zijn ervaringen als journalist in het Midden-Oosten het boek “Het zijn net mensen; beelden uit het Midden-Oosten.” Het boek gaat o.a. over de onmogelijkheid van objectieve journalistieke berichtgeving in het Midden-Oosten en de kracht van propaganda. Voor dit boek ontving hij de Dirk Scherpenzeelprijs, de NS Publieksprijs en de Prix des Assisses du journalisme.

Nadat Luyendijk in 2007 was uitgeroepen tot journalist van het jaar, vertrok hij in 2011 naar Londen. Vanuit antropologisch perspectief begon hij daar voor ” The Guardian” – na de in 2008 uitgebroken crisis – een blog over de financiële wereld van de Londense City. In 2015 publiceerde hij als resultaat daarvan het spraakmakende boek: “Dit kan niet waar zijn: Onder Bankiers.”. Dit boek, over het functioneren van banken en het gedrag van bankiers, werd het best verkochte boek van dat jaar en won de NS Publieksprijs.

In 2017 verscheen “Kunnen we praten”, over het groeiende populisme, Brexit, Trump en de filter-bubble. Momenteel toert Luyendijk door het land met theatercolleges.

 

Muziek zal verzorgd worden door het Lotami trio: Beatrice Miniaci (fluit), Phoebe Tarleton (viool), Dominika Kaczmarczyk (cello)

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available

Details

Datum:
26 februari
Aanvang:
20:00 UTC+0
Prijs:
Euro12.50